Nicolae Caratanć
Dorin Tudoran - Romānia libera, 24 feb. 1973:
-
Dorin Tudoran - Romānia libera, 24 feb. 1973, Nicolae Caratana, Lampadoforie.
Putine din debuturile ultimilor ani recomanda poeti de descendenta argheziana. Preocuparea pentru slefuirea cuvintelor, folosirea rimei nu numai pentru muzicalitate, ci pentru crearea incidentei unor sugestii poetice sunt absente īn multe din cartile debutantilor de azi. N. Caratana reprezinta, īn acest sens, o exceptie, poezia sa din volumul aparut recent la Editura "Cartea romāneasca" revendicāndu-se din sorgintea Cuvintelor potrivite.
Poezia program a cartii, arta poetica a autorului, ni se pare a fi "Cuvinte". Citam: "Caut si chem, / Cuvāntul orbit Polifem? / Cuvāntul Iona īnghitit de chit / ramas neproorocit? / ... / sau numai cuvāntul argonauti / cānd siluiau Bosforul īndrazneti si tacuti? /". Pygmalion modern, poetul farueste din cuvinte un centaur de existenta caruia īncepe a se teme: "/Atāt de mult semanam īntre noi, / ca la judecata de-apoi / se va-ntreba coclaurul: / Care e mesterul? Care-i centaurul? /". (Centaur). N. Caratana, este un poet care se bucura stiind ca-si obliga cititorul sa mai rasfoiasca dictionarul: uneori cu cāstig (tumul, simun, sfor), alteori pe degeaba (idumeu, plerom, peleg).
Vigoarea suflului poetic dublata de o reala voluptate pentru īndrazneala lexicala aminteste, cāteodata, de Ion Gheorghe, alteori, de Nichita Stanescu. Fata de autorul "Megaliticelor" īl apropie si o constiinta ferma a unei origini care invoca fie fabulosul ("Pān-a ma naste, cale de mii de nunti / pregatitu-mi-am drumul cu sesuri si munti. / Cale de mii de mormānturi / pregatitu-mi-am drumul cu ape si vinturi.") fie concretul īn formele lui primare ("Descopar aici, strigari fara timbru, / desenele mele prin pesteri / cāte-un cerb, cāte-un zimbru, / de parca-n trecutele-i cresteri / sufletul meu putānd cu el īnsusi sa semene, / redatu-s-a-n piatra cu dalta de cremene. / "). Apropierea de poezia lui Nichita Stanescu se produce mai mult prin accesul la o anumita gestica, la suprafata, si mai putin la esente. Iata un exemplu: "Ma talmacesc si ma declin / la picioarele felului tau nedeplin / si ard / la picioarele felului tau bastard. / Cum clipa trecuse prin trac, / iar nelinistea-i dom, / ma-ntreb, care din noi e copac? / Care din noi este om? /" (La un arbore salbatec ). De altfel, unul din tributurile platite uneia sau alteia din modele poeziei de azi, N. Caratana īl da tot poeziei autorului "Necuvitelor". Īn Lampadoforie īntālnim frecvent un īmprumut neacoperit, neconvertit īn sensibilitate proprie: "nestrigatele strigari", "nedestinatul destin", "nefiintele", "nehotar", "nerostit cuvānt", "negraitul grai", "nevisatul vis", "nedurutul dor", "nejucatul meu joc", "nescrisa carte", "nerevelatu-ti chip", etc.
Oricum, reusitele volumului (vezi "Enthymesis", "Atanasie", "Eidosos", "Furturi" si altele), propun un profil liric interesant, cu reale sanse de īmplinire īn momentul īn care īndraznelii de azi. N.Caratana īi va darui o mai mare doza de personalitate proprie.
Inapoi: Referinte Critice